Webbeen blogi

Broken Link Checker – miten löydän rikkinäiset linkit kotisivuilta?

Jokainen meistä on varmasti törmännyt 404-virhesivuun ja ollut tyytymätön, kun etsittyä sisältöä ei enää ole tai se on siirtynyt toiseen paikkaan. Omat sivut kannattaa käydä säännöllisesti läpi, jotta kävijäkokemus säilyy hyvänä ja hakukoneet eivät rankaise toimimattomista linkeistä.

Mitä rikkinäiset linkit ovat?

Rikkinäiset linkit ovat nimensä mukaan toimimattomia linkkejä. Silloin osoite johon sivu johtaa ei enää sisällä ”mitään” ja kävijälle tulee näkyviin 404 Sivua ei löydy -virhesivu. Sisäiset linkit ovat voineet hajota, kun sivun osoitetta on muutettu. Ulkoisten linkkien kohdalla sivustoa ei välttämättä enää ole, osoite on muuttunut tai sisältö on siirretty toisaalle.

Miten löydän rikkinäiset linkit?

Helpointa ja nopeinta on hyödyntää netistä ilmaiseksi löytyvää Broken Link Checkeriä. Googlaamalla löytyy eri vaihtoehtoja ja linkin takaa versio, jota itse usein käytän. Saat listan linkeistä, jotka eivät enää toimi ja voit käydä korjaamassa linkit. Page where found -sarakkeen url-kohdasta voit tarkistaa, mikä sivustosi sivu sisältää viallisen linkin.

Lista rikkinäisistä linkeistä kotisivuilla.
Kävin tarkistamassa oman Pehmosoppi-sivustoni linkit, ja sieltä löytyi kaksi rikkoutunutta linkkiä. Ensimmäisessä linkissä sisältö oli siirtynyt toisaalle ja toisessa koko sivustoa ei enää ollut.

Miksi rikkinäiset linkit kannattaa korjata?

Ilmeinen syy on tietenkin se, että ne turhauttavat sivustolla vierailijaa ja pahimmassa tapauksessa saavat hänet siirtymään toiselle verkkosivulle. Toisekseen hakukonenäkyvyys saattaa kärsiä, jos Googlen botit törmäävät useaan toimimattomaan linkkiin.

Tilaa uutiskirje

saat ilmaisen oppaan kotisivujen suunnitteluun

Uutiskirjeiden mukana saat vinkkejä, miten voit helposti parantaa kotisivujesi sisältöjä ja tehostaa hakukoneoptimointia.

Koukuttavat kotisivut -opas on tietopaketti kotisivujen tekstien ja ulkoasun suunnitteluun. Oppaan saat ladattavaksi ensimmäisen uutiskirjeen mukana.

Lue lisää henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteelta.