Kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa erilaisissa palveluissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa käyttöön, sillä se vähentää tilin kaappauksen riskiä. Lue alta ohjeet, miten otat kaksivaiheisen tunnistautumisen tai todentamisen käyttöön. Kaksivaiheinen tunnistautuminen ei kuitenkaan hankaloita sivuston käyttöä jatkossa, kun kirjaudut Facebookiin sinun ei siis tarvitse joka kerta näpytellä salasanan lisäksi tunnistuskoodia.
Mitä kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa?
Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa on nimensä mukaisesti kaksi eri tapaa tunnistaa tilille kirjautuva käyttäjä. Eli perinteisen salasanan lisäksi tulee antaa esimerkiksi kännykkään tekstiviestinä tullut koodi. Kun kirjautumiseen tarvitaan muutakin kuin tilin nimi ja salasana, on hakkereiden vaikeampi murtautua tilille.
Kaksivaiheinen tunnistautuminen ei koske vain sosiaalista mediaa, vaan palvelun voi ottaa käyttöön myös esimerkiksi Gmailissa ja WordPressissä.
Miten kaksivaiheinen tunnistautuminen otetaan käyttöön Facebookissa?
Facebook suosittelee kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa kaikille. Sen saa päälle Asetukset ja yksityisyys -kohdasta (oman profiilin alta). Valitse Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen.
Valitse kohta Kaksivaiheinen todennus. Valittavana on useampi erilainen vaihtoehto. Itse olen lisännyt puhelinnumeroni, johon tulee tekstiviestinä koodi, jonka annan kun kirjaudun esimerkiksi uudella selaimella Facebookiin.
Instagramissa löydät kaksivaiheisen tunnistautumisen: Asetukset → Turvallisuus → Kaksivaiheinen todennus.
Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa voi käyttää myös Google Authenticator -ohjelmaa, jonka voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Sen avulla voi kirjautua esim. FB:n, IG:n ja Googlen palveluihin. Mutta ilmankin pärjää.
Kaksivaiheinen tunnistautuminen käytännössä
Sovellukset kysyvät kaksivaiheista tunnistautumista, kun kirjaudut uudelta internet selaimelta tai laitteelta palveluun. Sinun ei siis tarvitse jokaisella kirjautumiskerralla tehdä kaksivaiheista tunnistautumista!
Kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto vaatii hieman vaivannäköä, mutta on loppujen lopuksi helppoa eikä käyttökään rasita liiaksi! Kannattaa kuitenkin muistaa, että koodia kysytään vain tunnistautumisen yhteydessä ja uutta salasanaa ei koskaan palvelu pyydä vaihtamaan, vaan pyynnön teet itse. Joten suhtaudu varauksella, jos saat esimerkiksi pyynnön vaihtaa tilisi salasana – erilaisia kalasteluviestejä on liikkeellä.
Lue lisää:
Facebookin ohjeita kaksivaiheiseen tunnistautumiseen:
https://www.facebook.com/help/909243165853369/?helpref=hc_fnav